İdari
Ücretler-Burslar

BESLENME VE DİYETETİK

TARİHÇE

Diyet ve beslenme sistemlerinin, doktor ve hemşire dışındaki sağlık profesyonelleri tarafından kontrole alınması gerektiği ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde gündeme gelmiş ve diyetin bir diyetisyen kontrolünde hazırlanması ve diyetisyen adı ile meslek tanımlanması 1899 yılında gerçekleşmiştir. Türkiye'de ise ilk diyet mutfağı İstanbul Üniversitesi bünyesinde Prof. Dr. Müfide Küley tarafından kurulmuş ve bundan sonra hastanelerde diyet mutfakları açılmaya başlamıştır. Ülkemizde diyetisyen ünvanı ile göreve başlama ise 1966 yılında gerçekleşmiştir.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde diyetisyen yetiştirmek amacıyla ilk defa 1962 yılında "Diyetetik" adıyla bir program hizmete girmiştir. 1967 yılında, Ev Ekonomisi Yüksekokulu bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak faaliyetini sürdürmüş, 1976 yılında da Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu'na bağlanmıştır. 1994 yılında Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri olmak üzere 3 Anabilim Dalı kurulmuştur. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin kurulması ile bu fakültenin bünyesinde yer almıştır.

Diyetisyenler, 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD) 'ne üye olabilirler. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) ve American Overseas Dietetics Association (AODA) üyesidir.

Her yıl 6 Haziran "Diyetisyenler Günü" olarak kutlanmaktadır.

GENEL TANITIM

Beslenme ve Diyetetik Bilim dalı (Sağlık Bilimleri Temel Alanı Koşul No:101; Bilim alanı kodu: 1007) sosyoloji, psikoloji, ekoloji, iktisat-işletme gibi sosyal bilimlerin yanı sıra kimya, biyokimya, biyofizik, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi, nörobiyoloji, gelişimsel ve üreme biyolojisi ve besin teknolojisi gibi bir çok bilim dalı ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan ve sağlık alanında faaliyet gösteren bir bilim dalıdır.

Uluslararası bir meslek örgütü olan International Labour Organisation (ILO) tarafından 1961 yılında yapılan meslek sınıflamasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmış olan Diyetisyenlik mesleği, Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık profesyonelleri içinde yer almaktadır.

Diyetisyen; beslenme ve diyetetik alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun beslenme tedavisini belirleyen, uygulayan, beslenme plan ve politikaları üreten ve eğitim yapan kişidir. Beslenme ve Diyetetik biliminin kapsadığı konuların çokluğu nedeniyle Diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazladır. Mezunlar, akademisyenliğin yanı sıra; yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici ve tedavi edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.

Diyetisyenlerin çalışma alanları:

• Eğitim,
  • Araştırma,
  • Hastane diyetisyenliği:
  • Diyabet diyetisyenliği,
  • Renal bakım diyetisyenliği,
  • Onkoloji diyetisyenliği,
  • Geriatri diyetisyenliği,
  • Poliklinik diyetisyenliği,
  • Enteral-parenteral beslenme diyetisyenliği.
  • Diyaliz üniteleri diyetisyenliği,
  • Kurum Diyetisyenliği:
  • Okul. Banka, Kamu kuruluşu vb.,
  • Lokantalar,
  • Oteller,
  • Yemek fabrikaları.
  • Halk Sağlığı Diyetisyenliği,
  • Besin Endüstrisi:
  • Marketlerde ürün danışmanlığı,
  • Besin-reklam şirketi danışmanlığı,
  • Besin-halkla ilişkiler uzmanı.
  • Özel Beslenme ve Diyet danışmanlığı,
  • Sağlık Klüpleri, fitness merkezleri,